sobota, 18 czerwca 2011

Naleśniki z tuńczykiem

Naleśniki z tuńczykiem

Autorem artykułu jest Sebastian Baranowski


Na pewno większość z was zgodzi się z tym, że jest to niecodzienne danie, danie rzadko serwowane na naszych stołach. Czasem warto zaskoczyć rodzinę, znajomych czymś nowym.
Czasem mamy ochotę na coś innego, coś odmiennego, coś co przyprawi o dreszcze nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Czymś taki są naleśniki z tuńczykiem. Na pewno większość z was zgodzi się z tym, że jest to niecodzienne danie, danie rzadko serwowane na naszych stołach. Czasem warto zaskoczyć rodzinę, znajomych czymś nowym.
DSCF0563
Poniżej podam przepis na 4 osoby.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- sól,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- duża cebula,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 5 dag masła,
- łyżka mąki,
- 150 ml mleka,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 5 dag kaparów (zamiast kaparów, do nadzienia możemy dodać czarne lub zielone oliwki),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 8 dag startego żółtego sera.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto: do garnuszka wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, mleko, 2 – 3 łyżki wody i miksujemy ciasto. Do zmiksowanego ciasta dodajemy stopione masło i mieszamy, po czym odstawiamy je na 20 minut.
2. W garnku zasmażamy masło z mąką, dodajemy mleko i śmietanę cały czas mieszając do momentu gdy nasz sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy tuńczyka, kapary, posiekane jajka i cebulę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
3. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Na usmażone naleśniki kładziemy po 2 – 3 łyżki nadzienia i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem po czym zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut.
Smacznego.
---
Zapraszam na mój BLOG http://www.gotujsmacznieizdrowo.blogspot.com/ oraz na http://finanse.netserwer.pl/ – centrum informacji finansowej.

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz