czwartek, 23 czerwca 2011

Gulasz po węgiersku na szybko

       Odmian gulaszu jest wiele ale pomimo tego że podstawowym skłądnikiem jest mięso wołowe ja znam lepszy i szybszy przepis, który opisuje poniżej.
Gulasz z mięsa drobiowego na pikantno. 
Składniki :
- 2 piersi z kurzaka
- przyprawa do kurczaka pikantna
- 2 średnie cebule i ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona 
- 1 papryka żółłta
- 2 duże marchewki
- pieprz cayenne
- po pół łyżeczki: soli, cury, pieprzu, słodkiej papryki, kostka rosołowa (do mięs)
- mąka
- olej
Opis
            Pierś kroimy w kosteczke optaczamy w mące lekko solimy posypujemy przyprawą do kurczaka pikantną i podsmarzamy na rozgrzanym oleju. W garnku dusimy marchewkę, cebulę, czosnek oraz paprykę. Wszystko to wcześniej kroimy na drobną kosteczkę.
           Mięso , które nam się ładnie podsmarzyło dodajemy do garnka do reszty warzyw, podlewamy wodą i dusimy.
            W między czasie dodajemy kostkę rosołową, pieprz cayenne (według uznania) i pozostałe przyprawy. Zagęszczamy mąką i koniec.

UWAGA!
          Na sam koniec zawsze sobie urozmaicam gulasz dodając kukurydze z puszki albo groszek.
Bardzo polecam ten gulasz bo nie zabiera nam dużo czasu, a w smaku wychodzi pyszny.
       

1 komentarz:

  1. gulasz jest pyszny :)
    u mnie koniecznie z kociołka, obowiązkowo gotowany nad ogniskiem
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html

    OdpowiedzUsuń