Odmian gulaszu jest wiele ale pomimo tego że podstawowym skłądnikiem jest mięso wołowe ja znam lepszy i szybszy przepis, który opisuje poniżej.
Gulasz z mięsa drobiowego na pikantno.
Składniki :Gulasz z mięsa drobiowego na pikantno.
- 2 piersi z kurzaka
- przyprawa do kurczaka pikantna
- 2 średnie cebule i ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółłta
- 2 duże marchewki
- pieprz cayenne
- po pół łyżeczki: soli, cury, pieprzu, słodkiej papryki, kostka rosołowa (do mięs)
- mąka
- olej
Opis
Pierś kroimy w kosteczke optaczamy w mące lekko solimy posypujemy przyprawą do kurczaka pikantną i podsmarzamy na rozgrzanym oleju. W garnku dusimy marchewkę, cebulę, czosnek oraz paprykę. Wszystko to wcześniej kroimy na drobną kosteczkę.
Mięso , które nam się ładnie podsmarzyło dodajemy do garnka do reszty warzyw, podlewamy wodą i dusimy.
W między czasie dodajemy kostkę rosołową, pieprz cayenne (według uznania) i pozostałe przyprawy. Zagęszczamy mąką i koniec.
UWAGA!
Na sam koniec zawsze sobie urozmaicam gulasz dodając kukurydze z puszki albo groszek.Bardzo polecam ten gulasz bo nie zabiera nam dużo czasu, a w smaku wychodzi pyszny.
gulasz jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńu mnie koniecznie z kociołka, obowiązkowo gotowany nad ogniskiem
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html