sobota, 4 czerwca 2011

Pierś z kaczki w sosie borówkowym

Autorem artykułu jest JURA ARONIi


Gotowanie nie zawsze musi być przykrą koniecznością, ale może stanowić wspaniałą odskocznię od codziennych problemów. Kuchnia polska raczej nie uchodzi za najbardziej zdrową, ze względu na dużą ilość kalorii i tłuste potrawy, jednak niektóre propozycje potraw warte są wypróbowania.
Składniki
80 dag piersi z kaczki (ze skórką)
2 łyżki przecieru z borówek
4 winne jabłka
8 małych cebulek (najlepiej szalotek )
1,5 szklanki rosołu
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
2 łyzki mąki ziemiaczanej
2 łyżeczki octu wynnego lub sok z jednej cytryny
3 gałązki świeżego tymianku lub łyżka suszunego, sól, pieprz według uznania
Wykonanie :
Mięso umić, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebulki obrać, przekroić na połówki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim piersi kaczki z obu stron, tak aby się zarumieniły. Na patelnię wrzucić połówki cebulek, smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Podlać odrobiną rosołu, zmiejszyć ogień, dusić około 15-20 minut, w trakcie duszenia podlewać resztą rosołu. Obrać jabłka, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w cienkie krążki. W rondelku zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym lub octem winnym, wrzucić jabłka, dusić około 5 minut. Piersi z kaczki zdjąć z patelni. Mąkię ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną i dolać do sosu ze smażenia. Zagotować, wymieszać z borówkami i szczypta tymianku. Doprawić sola i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami, polać sosem.
Smacznego :):):)
---
http://polskiejadlo.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz